Har du testet verdens skarpeste kokkekniv?

Tyske knivmakere bestemte seg for å lage verdens beste kokkekniv, og tok et genialt grep. De valgte en stållegering som brukes i rakettmotorer. Resultatet er Nesmuk – en sterkere, seigere og tvers igjennom sylskarp kniv. Perfeksjon i hvert kutt.

–En gjennomtenkt form og utrolig godt stål. Definitivt den sterkeste kniven jeg vet om.

 

Slik oppsummerer Asbjørn Lundsvoll, profesjonell skjærsliper og knivekspert Nesmuk-kniven.

Han mener den tyskproduserte kokkekniven knuser alle japanske rivaler fordi den ikke bare er sterk men sjeldent smidig. Et knippe tyske knivmakere ville vise hva tysk stålindustri er god for, og de gjorde ett grep som ingen andre tenkte på. De laget en stållegering med niobium, et grunnsstoff som brukes i rakett- og flymotorer, en legering som tåler ekstreme påkjenninger.

 

Nesmuk Janus med 5000 år gammelt eikeskaft

Legeringen gjør stålet dyrere, men effekten er tydelig. Niobium er tjue ganger tettere enn annet stål, slik at knivbladet blir svært kompakt. Årsaken er karbidene, de bittesmå kornene i stållegeringen som er 20 ganger mindre enn i vanlig rustfritt stål. Når du sliper en Nesmuk-kniv blir eggen derfor sylskarp, mye skarpere enn på hvilken som helst annen stålkniv. Den er også seigere enn andre kniver og slites knapt.

–Jeg har hatt en Nesmuk kjøkkenkniv i fire-fem år og slipt den to ganger. Og jeg behøver bare å gå ned trappen til verkstedet. Kniven er i bruk hver dag av hele familien, men slites uhyre lite. Bladet er smalt og lett, så den er veldig enkel å bruke. Du kan fint skjære stek uten å skjemme den mot skjærefjøla.

 

Asbjørn Lundsvoll er en av Norges fremste knivslipere. Han startet karrieren i slakterbransjen, gikk i hælene på faren sin og lærte alt om slakterkniver og knivsliping. Siden utviklet han knivkurs sammen med Helle fabrikker, og har undervist kokker og slaktere landet over i kniver og knivsliping.

–Jeg har ikke tall på hvor mange japanske kniver jeg sliper med brukken tupp og hakk i bladet. De er harde men sprø og slutt knekker de. På grunn av det kompakte stålet med små, tette karbider tåler Nesmuk en høy Rockwell, som er måleenheten for hardhet i stål, sier han.

 

Nordmenn tilbringer stadig mer tid på kjøkkenet, hvor kniven er det viktigste redskapet.

–Tenkt hvor mye du bruker en kjøkkenkniv! Du kan godt kjøpe en rimeligere kniv og være fornøyd med det, men jeg liker å ha én godkniv. Min godkniv er Nesmuken, og det er den som blir brukt. Hver dag, hele tiden.

Tradisjonsrike Øyo på Geilo samarbeider med fabrikken i Tysklands knivhovedstad Solingen. Øyo selger Nesmuk-knivene fordi de ønsker å tilby det de anser som de beste kokkeknivene i verden. Alle knivene har samme sterke legering, men utformingen og de vakre skaftene varierer med de ulike knivtypene.

Nesmuk Janus har skaft av 5000 år gammel eik og en sort coating på knivstålet, mens Nesmuk fulldamask er en vakker, håndsmidd kniv i blankt og mørkt stål legert med niobium.

–Forskjellen på andre stålkniver og Nesmuk-knivene er som å sammenligne lekablokker og betong. Det tar ti ganger så lang tid å forme en kniv laget av Nimobium, men eggen slipes ned til en ekstrem skarphet, så skarp at kjennere mener maten smaker annerledes – fordi kniven dreper færre celler når den kutter, forteller daglig leder Knut Olav Øyo.

Han sier enkelte kokker undres over at bladet på filetkniven til Nesmuk er så kort, men det er hele poenget.

–Kniven er så skarp at du lar den gli igjennom kjøtt- eller fiskefileten i ett snitt – og jobben er gjort.

 

 

NESMUK JANUS KOKKEKNIV 18CM