Noen små historier

Med jevne mellomrom sender Øyo ut et nyhetsbrev med interessante tilbud til abonnentene av nyhetsbrevet. I tillegg inneholder brevet små historier og artikler fra fjern og nær. På denne siden finner du noen av dem.

.

(Foto av bål: Thomas Ivung)

8 skoleferie-aktiviteter for barna!

Det tar ikke lang tid før barna kjeder seg når de har fri mens kompisene er på feire. Vi har laget en liste over ting du kan gjøre ute i naturen sammen med barna/barnebarna, eller som barna kan gjøre på egenhånd! Jeg husker fremdeles bestemors røde blikk-matboks med håndtak som ble med på tur ned til kulpen ved grida hvor vi satt i solen og spiste mens vi viftet fluer av osten. Det skal ikke så mye til for å skape gode varige minner.

.

(Foto av boller: Emma Forsell)

1 – Pakke sekken

Den første aktiviteten er å la barna planlegge og pakke det de skal ha med seg i sekken selv. Mat og drikke, snacks, noe å sitte på, ekstra genser hvis være er kjølig. Kopp og tallerken. Er det voksne med er det koselig med for eksempel en primus for å koke pølser.

2 – Hva har vi sett i dag?

Målet for utflukten kan rett og slett være det å spise lunsj/frokost/middag. Men det kan også handle om å finne ting i naturen.

Planter: Identifiser så mange planter du kan. Hvilke kan vi spise og ikke?

Fugletitting: Lær om fuglene i nabolaget der dere er. Hvilke er der hele året og hvilke drar sydover en tur.

Innsekter: Insektene er veldig viktig for økosystemet. Det er morsomt å aktivt lete etter dem, finne ut hva de heter og lære om dem. Kanskje vi på denne måten kan bekjempe litt grøss og gru.

2 – Tegn det du ser/har sett!

Ta med tegneblokka og fargestiftene ut i naturen for å tegne dyr, insekter og planter. Eller tegn det dere har sett når dere kommer hjem.

3 – Sanking

Slipp fantasien løs. Dere kan sanke planter for matlaging, men dere kan også samle ting det går an å lage noe av. Pinner, kongler, gress, steiner, røtter, blomster, mose… Lær barna å bruke kniv slik at de kan spikke og være kreative. Man kan senere lage gaver eller bruksgjenstander av funnene. Det kan bli til små skulpturer, bilder, dyr, skåler eller rørepinner.

4 - Rydde plast i naturen 

Det finnes 5,25 milliarder små og store biter med plastikk bare i havet. Se hvem som klarer å plukke mest! Lær om resirkulering, gjenbruk og alternativer til plast.

.

(Foto av barn: Katrine Celius) 

5 – Sansevandring

Vi stopper så altfor sjelden opp for å lukte på og lytte til naturen. Selv på tur er vi på farta. Hva hører vi? Hva lukter vi?

6 – Dra på campingtur

Selv om dere ikke drar så langt blir det å sove ute til minner for livet. Det er kanskje ikke lov å sette opp telt bak blokka, men kanskje det er lov på skolens område? La barna være med å pakke sekken!

7 – Leke ute!

Fly en drage: Alt trenger ikke være dataspill. Føl mestring ved å lage en egen drage og få den til å fly!

Hva flyter?: Du trenger bare et kar med vann, så kan de minste finne ut hva i naturen som synker, og ikke. 

8 – Lag middag til mamma og pappa

La barna stå for middagen. Kanskje de til og med kan lage en egen meny (tegne eller på PC), og dekke bordet med blomster og duk.

Knut Øyo 1860 - 1921

Konfirmasjon eller gapestokk?

Frem til 1912 var det påbudt ved lov å konfirmere seg i Norge! Alle konfirmantene måtte først bestå en offentlig eksamen, for deretter å få prestens håndspåleggelse i kirken. Bestod du ikke eksamen fikk du heller  ikke konfirmere deg, og du måtte prøve igjen neste år. Den som ikke var konfirmert kunne verken verve seg til militæret, gifte seg, eller vitne i retten. Hadde du ikke blitt konfirmert innen du var 19 år så ble det trusler om både tukthus og gapestokk. 

Knuts konfirmasjon

Knut Øyo slapp både tukthus og gapestokk. Han ble døpt den 22 juli 1860, bare 1,5 måned gammel, og han hadde fylt 15 år bare 3 dager før konfirmasjonsdagen sin 25. mai i 1875. Den gangen var han Knud Knudsen fra Løverud gård. Senere ble navnet endret til Knut Øyo. Vi synes det er ekstra artig å ha funnet bildet du ser under her. Det er en kopi fra Digitalarkivet av kirkeboka den dagen Knut ble konfirmert. 

Vi i Øyo er stolte av historien vår og at det nå er 5. generasjon Øyo som kan tilby vår kunder kvalitetsprodukter.

Pakkeliste for båltur

Noen ting er helt nødvendig å få med seg i sekken for at turen skal bli bra, andre ting bare rett og slett gjør turen enklere og morsommere! Her har du en pakkeliste for en enkel båltur.

  • Sitteunderlag

  • God og skarp slirekniv til å spikke oppfyringsved. Gjerne med tennstål slik at du kan få fyr på bålet uten å måtte holde fyrstikker/lighter tørre

  • Liten turøks eller tursag for å hugge/sage ved til bålet

  • Kopp, tallerken og bestikk

  • Lett og skarp kokkekniv til å skjære opp mat

  • Skjærefjøl

  • Kaffekanne og/eller kjele med lokk

  • Mat og drikke som kan tilberedes  bålet, eller ferdig matpakke som kan nytes ved bålet

  • Ekstra genser

  • Solkrem 

  • Toalettpapir, som også kan benyttes som papirhåndkle

.

(Foto: Thomas Ivung)

Fjellvettreglene

I en tid hvor alle har mobiltelefon med GPS og klær med fantastiske tekniske egenskaper er det lett å føle seg trygg ute i naturen. Vi må likevel huske på at ikke alle er like fysisk sterke, at været snur fort og at fjellvettreglene må følges!

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

  2. Tilpass turen etter evne og forhold.

  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

(Foto: Emma Forsell)