Knivsliperen

 

Historie8

 

Hva er forskjell på skjerping og sliping?

Det er utrolig viktig å vedlikeholde og ta vare på knivene dine, slik at de holde seg skarpe. Skarpe kniver øker gleden med å lage mat og gjør jobben vesentlig lettere. Man kan også skade seg lettere på en sløv kniv enn en skarp. Dette da man ofte kompenserer med kraft som kan føre til at man glipper og kan skade seg.

Mange tror (feilaktig) at man kan slipe opp en kniv med skjerpestål, men dette er kun for å vedlikeholde eggen. Skjerping er noe som gjøres daglig eller hver gang du bruker kniven for å vedlikeholde eggen på best mulig måte. Det er siste finish som gjør at kniven holder seg skarp over lengre tid. Har kniven blitt sløv må man derimot slipe opp eggen igjen. Det vil si at man fjerner litt av stålet for å få en skarp egg igjen. Det brukes ulike sliperedskap for disse prosessene. Vi skal nå gå nærmere inn på de ulike.

 

Hvordan skjerpe dine kniver

Skjerpestål er til for å vedlikeholde eggen, men man skal være veldig presis og forsiktig når man bruker dette. Det utrolig lite til før den skjærende delen av kniveggen bøyes, eller «legger seg». Dette skjer også nokså raskt ved normal bruk. Derfor vil godt knivhold også innbefatte skjerping av kniven med jevne mellomrom.

05538

Det som er viktig å legge merke til når det gjelder skjerping er at verken fart, magnetisme eller retning er utgjørende for riktig bruk, anleggsvinkel derimot har stor betydning. Det finnes mange ulike, «billige» stål i diverse butikker. Et problem  er ofte at stukturen er langsgående skarpe riller. Dersom du drar neglen din på tvers av stålet og kjenner skarpe riller, så bør du ikke bruke dette stålet. Slike stål vil rive av den delen av eggen som har «lagt seg» og du får en bruddflate ytterst i den skjærende delen av eggen. Kniven blir da raskt uskarp.

 

Hvordan gå frem:

 

  • Hold skjerpestålet og kniven slik at du kan se knivens anleggsvinkel mot skjerpestålet hele tiden når du drar kniven mot begge sider av stålet. Hold gjerne stålet horisontalt rett foran kroppen ca i beltehøyde.

 

  • Legg først kniven helt flatt inn mot skjerpestålet. Du skal da kunne se at eggen henger i løse lufta. Vri så kniven slik at hele kniveggen helt ut i den skjærende del av eggen ligger an mot stålet. (Dette tilsvarer slipevinkelen pluss bittelitt til – ca 1 grad).

 

  • Flytt så fokuset på den vinkelen som hele knivbladet danner mot skjerpestålet. Den beste måten er å fokusere på avstanden fra bladryggen og inn mot skjerpestålet. Denne vinkelen skal være konstant under hele skjærpeprosessen. Dette krever konsentrasjon, konstant blikk på vinkelen og så lav hastighet på kniven at du kan følge med vinkelen hele tiden.

 

  • Dra kniven i en halvsirkelbevegelse nedover langs skjerpestålet med konstant vinkel. Gjennta det samme på den andre siden av stålet, og dermed den andre siden av kniven. De første dragene kan du godt legge på noe trykk, men du skal alltid avslutte med lette drag. En 5 til 10 drag på begge sider er som regel tilstrekkelig.

Hvordan slipe dine kniver

Det finnes mange former for slipeverktøy, fra ganske komplisert til enklere verktøy. Vi har derfor, etter mange års leting, valgt to varianter. Vi anbefaler Øyo knivsliper eller DMT bryner (diamantkorn). Årsaken til dette er at vi vil tilby verktøy som fungerer og som «alle» kan klare å bruke. Det er nesten umulig å gjøre feil med disse.

 

Knivsliper

Øyo knivsliper er et verktøy med gitt vinkel som alle kan klare å bruke. Diamantbladene er vinklet slik at de treffer eggen på riktig måte. Legg kniven på bordet med eggen opp og spissen mot deg, for så å dra knivsliperen forsiktig over til kniven er skarp. Skyll kniv etter bruk for å fjerne stålpartikler. Denne knivsliperen vil for de fleste holde i massevis, og sørge for skarpe kniver til enhver tid. Går knivene over 56 på rockwell skalaen og er vanskelig å slipe opp, kan vi slipe de for deg.

 

Diamantbryne

Ved bruk av diamantbryne (DMT) velges variant etter hvilken grovhet du ønsker på bryne, disse er fargekodet.

40110

Blå er en grov variant og brukes på verktøy og økser.

Rød er fin variant og anbefales til kjøkkenkniver og gjerne som siste finish på verktøy og økser.

Grønn er ekstrafin og brukes som siste finish på kjøkkenkniver eller på skjøre kniver som keramikk og damask.

Verktøyet legges i 45 grader på kniveggen, for så og føres over i et jevnt drag. På denne måten sliper du av litt og litt stål til kniven er skarp nok. Vask av kniv og sliperedskap etter bruk for å bli kvitt alle stålpartikler.

 

Vi sliper dine kniver

Skulle du likevel ha problemer med å slipe dine kniver, kan vi i samarbeid med Asbjørn Lundsvoll hjelpe deg. Finn ut hvordan her.